Ruimtelijke Onderbouwing
De Ruimtelijke onderbouwing volgens ETFAL is van toepassing indien er een (bouw)initiatief gerealiseerd dient te worden waarbij er binnen ruimtelijke regelgeving wordt afgeweken. En zelfs bij handelen binnen het bestemmingsplan is voor veel van de initiatieven toch een omgevingsvergunning verplicht, doordat gemeenten veelal aanvullende beleidsregels hebben.
De ruimtelijke onderbouwing verzorgt de onderbouwing ten behoeve van de vergunningverlening. Bijvoorbeeld bij een bestemmingsplanwijziging van kantoor naar wonen of bij het realiseren van bouwvlak op een daarvoor niet bestemd kavel. In dit geval zal een gemeente bij het verzoek tot omgevingsvergunning vragen om een ruimtelijke onderbouwing. De gemeente heeft de mogelijkheid om middels verlening van een omgevingsvergunning af te wijken van het geldende bestemmingsplan. De gemeente zal echter enkel tot dit besluit komen, wanneer het (bouw)initiatief ruimtelijk correct wordt verantwoord en lijdt tot deugdelijke ruimtelijk ordening.
De ruimtelijke onderbouwing geeft de gemeente een tastbare rapportage, waarin alle benodigde onderwerpen en randvoorwaarden worden onderzocht. Indien noodzakelijk moeten externe onderzoeken moeten worden toegevoegd aan de ruimtelijke onderbouwing. Zodra de gemeente is voorzien van de ruimtelijke onderbouwing, overtuigd is dat het (bouw)initiatief bijdraagt aan een deugdelijke ruimtelijk ordening en dit zowel bestuurlijk als maatschappelijk kan worden verantwoord, zal de overweging voor het verstrekken van de noodzakelijke omgevingsvergunning aanzienlijk worden vergroot.
ETFAL, wat staat voor “Evenwichtig Toedelen van Functies aan Locaties,” is een belangrijk principe dat is geïntroduceerd met de komst van de Omgevingswet. Voorheen werd de term “goede ruimtelijke ordening” gebruikt om het zorgvuldige plannen van onze leefomgeving te beschrijven. ETFAL bouwt hierop voort met een concretere en bredere aanpak, waarbij de nadruk ligt op het realiseren van een duurzame en leefbare omgeving.
Het principe van ETFAL richt zich op het zorgvuldig afstemmen van verschillende functies binnen een gebied, zoals wonen, werken, recreëren, natuur en infrastructuur. Het gaat daarbij niet alleen om het toewijzen van bestemmingen, maar ook om het waarborgen van de samenhang tussen deze functies en het minimaliseren van hun impact op de omgeving. Het uiteindelijke doel is om gebieden te creëren die niet alleen functioneel zijn, maar ook aantrekkelijk en toekomstbestendig.
Weltevreden heeft de (juridische) inhoudelijk kennis, begrijpt de belangen van haar opdrachtgevers, verstaat het bestuurlijk beleidskader en beseft het doel om te komen tot verlening van de omgevingsvergunning. Weltevreden is om deze reden voorstander van advisering en begeleiding gedurende het gehele proces, in tegenstelling tot enkel opstellen van rapportages.
De kosten voor enkel de ruimtelijke onderbouwing van Weltevreden B.V. zijn afhankelijk de complexiteit van de aanvraag. Neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie over de prijsstelling van de ruimtelijke onderbouwing en eventuele procesbegeleiding voor uw initiatief.
Projecten
Nieuws & Projecten
Landal GreenParks De Wielsche Dreef – Projectontwikkeling
Weltevreden B.V. heeft namens 2B Recreatie de vergunningen verzorgd voor de transformatie van Camping Kalverland tot Landal GreenParks De Wielsche Dreef in Eck en Wiel. Het project omvatte drie fasen: de bouw van 156 vakantiewoningen, centrumvoorzieningen (receptie, restaurant, zwembad), en grotere vakantiewoningen voor groepen. Naast vergunningaanvragen verzorgde Weltevreden B.V. o.a. een stikstoftoets en een m.e.r.-beoordeling. Samenwerkingen met partijen zoals AMOS, ADC ArcheoProjecten, en Arthic leverden cruciale onderzoeken op. Op 17 september 2024 keurde de gemeenteraad de laatste fase goed.
LOGISTIEK CENTRUM SOESTERBERG (LCS) – Combinatie Defensie en Rhenus Contract Logistics
Weltevreden B.V. coördineerde en begeleidde in opdracht van Volantess B.V. de ruimtelijke plannen voor een nieuw logistiek centrum voor Defensie in Soesterberg. Dit omvatte het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing, overleg met diverse betrokken partijen, en het verzorgen van het participatietraject. Het proces leidde tot de verlening van de benodigde omgevingsvergunningen. Het logistiek centrum, strategisch gelegen aan het Zeisterspoor, zal dienen als opslag- en distributiepunt en maakt deel uit van een moderniseringsprogramma van het Ministerie van Defensie. Een informatiebijeenkomst werd georganiseerd om belanghebbenden te informeren en betrokken te laten zijn bij de plannen.
Participatie- en informatieavond Kruislaan te Amsterdam
Weltevreden B.V. heeft in opdracht van de initiatiefnemer van het toekomstig Safehouse, en in samenwerking met de gemeente Amsterdam, een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden van de Kruislaan 241 te Amsterdam. Het doel was om de plannen voor de herbestemming van het pand te presenteren, waarbij de bestaande appartementen worden vervangen door een Safehouse voor zes bewoners. Hoewel de functie van het pand (wonen) ongewijzigd blijft, werd de buurt actief betrokken om draagvlak te creëren en de kwaliteit van het project te verbeteren. Weltevreden B.V. bereidde de participatie voor, voerde deze uit, en verzorgde de notulen en verslaglegging. Aan de bijeenkomst namen 46 omwonenden en een afgevaardigde van de gemeente Amsterdam deel.