Molenbiotoop Inventariserend Onderzoek
Een inventariserend onderzoek naar een molenbiotoop is een systematische studie die tot doel heeft om de omgeving of het leefgebied rondom een windmolen of watermolen, inclusief windvang, in kaart te brengen en te analyseren. Dit type onderzoek richt zich op het verzamelen van informatie en gegevens met betrekking tot de natuurlijke en menselijke aspecten van de directe omgeving van de molen.
Dit onderzoek is van toepassing om verschillende redenen, die variëren van behoud van erfgoed tot milieubescherming, ruimtelijke ordening en beleidskaders op verschillende bestuurlijke niveaus. Molens hebben vaak een rijke historische en culturele betekenis en worden beschouwd als belangrijke symbolen van de lokale geschiedenis. Een inventariserend onderzoek helpt bij het documenteren van deze erfgoedwaarde en kan bijdragen aan het behoud van historische molens en hun omgeving.
Het onderzoek kan ook worden gebruikt bij ruimtelijke ordeningsprocessen op gemeentelijk niveau om ervoor te zorgen dat nieuwe ontwikkelingen, zoals bouwprojecten of infrastructurele veranderingen, geen schadelijke invloed hebben op de molenbiotoop, inclusief de windvang. Hierbij wordt rekening gehouden met gemeentelijk beleid, zoals het bestemmingsplan, dat voorschriften en richtlijnen kan bevatten om de bescherming van deze specifieke omgeving te waarborgen.
Op provinciaal niveau kan het onderzoek relevant zijn om te voldoen aan provinciaal beleid dat gericht is op het behoud van historische en ecologische waarden in specifieke regio’s, inclusief de windvang. Dit beleid kan aanvullende richtlijnen en vereisten bevatten die moeten worden geïntegreerd in het ruimtelijke ordeningsproces.
Op rijksniveau kan het inventariserend onderzoek in lijn zijn met nationaal beleid met betrekking tot cultureel erfgoed, natuurbehoud en ruimtelijke planning, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de windvang. Rijksbeleid kan beleidsrichtlijnen en financieringsmogelijkheden bieden ter ondersteuning van de bescherming en het behoud van molenbiotopen op nationaal niveau, inclusief de bijbehorende windvang.
Kortom, een inventariserend onderzoek naar een molenbiotoop, inclusief de windvang, is niet alleen relevant vanwege erfgoedbehoud en milieubescherming, maar ook omdat het moet voldoen aan de beleidskaders en voorschriften op gemeentelijk, provinciaal en rijksniveau, om zo de molenbiotoop te beschermen en te behouden binnen de bredere context van ruimtelijke ordening en beleidsuitvoering.
Projecten
Nieuws & Projecten
LOGISTIEK CENTRUM SOESTERBERG (LCS) – Combincatie van Defensie en Rhenus Contract Logistics
Weltevreden B.V. coördineerde en begeleidde in opdracht van Volantess B.V. de ruimtelijke plannen voor een nieuw logistiek centrum voor Defensie in Soesterberg. Dit omvatte het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing, overleg met diverse betrokken partijen, en het verzorgen van het participatietraject. Het proces leidde tot de verlening van de benodigde omgevingsvergunningen. Het logistiek centrum, strategisch gelegen aan het Zeisterspoor, zal dienen als opslag- en distributiepunt en maakt deel uit van een moderniseringsprogramma van het Ministerie van Defensie. Een informatiebijeenkomst werd georganiseerd om belanghebbenden te informeren en betrokken te laten zijn bij de plannen.
Participatie en informatieavond kruislaan te Amsterdam
Weltevreden B.V. heeft in opdracht van de initiatiefnemer van het toekomstig Safehouse, en in samenwerking met de gemeente Amsterdam, een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden van de Kruislaan 241 te Amsterdam. Het doel was om de plannen voor de herbestemming van het pand te presenteren, waarbij de bestaande appartementen worden vervangen door een Safehouse voor zes bewoners. Hoewel de functie van het pand (wonen) ongewijzigd blijft, werd de buurt actief betrokken om draagvlak te creëren en de kwaliteit van het project te verbeteren. Weltevreden B.V. bereidde de participatie voor, voerde deze uit, en verzorgde de notulen en verslaglegging. Aan de bijeenkomst namen 46 omwonenden en een afgevaardigde van de gemeente Amsterdam deel.
Het Wakkere End – Voormalig Pieter Baan Centrum Utrecht
Het voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht wordt herontwikkeld tot Het Wakkere End, een multifunctioneel gebied voor wonen, werken, horeca en recreatie. Vincent Bothof van Weltevreden coördineert het project, geïnitieerd door Loostad Vastgoedontwikkeling, met behoud van historische elementen en nieuwe woningen in samenwerking met Cazas Wonen. Er komt ook ruimte voor start-ups, scale-ups en creatieve ondernemers.