De Omgevingswet is belangrijke wetgeving in Nederland, die vanaf 1 januari 2024 van kracht is met als voornaamste doel het vereenvoudigen en moderniseren van het bestaande raamwerk voor ruimtelijke ordening en milieuwetgeving. Deze wet integreert diverse wetten en voorschriften met betrekking tot de fysieke leefomgeving, zoals ruimtelijke planning, bouw, milieu, waterbeheer en natuur, in één geïntegreerd kader.

In het kader van de Omgevingswet is het van cruciaal belang dat initiatiefnemers op de hoogte zijn van de nieuwe regelgeving en procedures die van invloed zijn op hun projecten.

Weltevreden biedt waardevol advies aan initiatiefnemers met vragen met betrekking tot handelen binnen het stelsel de Omgevingswet. Onze expertise stelt initiatiefnemers in staat om de complexe wetgeving te doorgronden, de toepasselijke regels en voorschriften voor hun specifieke projecten te identificeren, de benodigde vergunningsaanvragen op te stellen en te navigeren binnen het nieuwe raamwerk.

Bovendien kan Weltevreden waar nodig voorzien in procesbegeleiding en coördinatie bij grotere complexe ontwikkelingen. We bieden ondersteuning bij het aansturen van architecten en het coördineren van specialistische onderzoeken, en we onderhouden en coördineren de contacten met overheden. Op deze manier helpen we initiatiefnemers bij waar nodig ontzorgen, slagingskans verbeteren en doorlooptijd verkorten.

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 zijn er aanzienlijke veranderingen voor de ontwikkeling en het beheer van ruimtelijke projecten in Nederland. Weltevreden staat klaar om initiatiefnemers van deskundig advies te voorzien.

 

Enkele belangrijke wijzigingen zijn:

  1. Integrale benadering: De Omgevingswet streeft naar een integrale benadering van de fysieke leefomgeving. Dit betekent dat niet alleen het bestemmingsplan, maar ook andere instrumenten en belangen worden meegenomen, zoals natuur, water, milieu, erfgoed, en gezondheid.
  2. Omgevingsplan: Het bestemmingsplan wordt vervangen door het omgevingsplan. Het omgevingsplan regelt alle regels voor de fysieke leefomgeving binnen een gemeente. Dit omgevingsplan is breder dan het traditionele bestemmingsplan en omvat onder andere regels over bouwen, milieu, water, erfgoed, en ruimtelijke kwaliteit.
  3. Flexibiliteit: Het omgevingsplan biedt meer flexibiliteit dan het traditionele bestemmingsplan. Er kunnen bijvoorbeeld meer algemene regels worden opgenomen die ruimte bieden voor afwijkingen en maatwerk per situatie.
  4. Participatie: De Omgevingswet legt een grotere nadruk op participatie van belanghebbenden bij het opstellen van het omgevingsplan. Gemeenten zijn verplicht om burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties te betrekken bij de totstandkoming van het plan.
  5. Digitalisering: Het omgevingsplan en de procedures worden gedigitaliseerd. Dit betekent dat het plan digitaal raadpleegbaar is en dat procedures online kunnen worden doorlopen. Dit moet de toegankelijkheid en transparantie vergroten.
  6. Overgangsrecht: Bestaande bestemmingsplannen worden onder de Omgevingswet omgezet in een omgevingsplan. Gemeenten krijgen hier een overgangsperiode voor.

Kortom, de Omgevingswet introduceert een meer integrale benadering van de fysieke leefomgeving, waarbij het omgevingsplan een breder instrument is dan het traditionele bestemmingsplan. Dit biedt meer flexibiliteit, vereist participatie van belanghebbenden en wordt ondersteund door digitalisering.

 

 

Nieuws & Projecten

Landal GreenParks De Wielsche Dreef – Projectontwikkeling

Landal GreenParks De Wielsche Dreef – Projectontwikkeling

Weltevreden B.V. heeft namens 2B Recreatie de vergunningen verzorgd voor de transformatie van Camping Kalverland tot Landal GreenParks De Wielsche Dreef in Eck en Wiel. Het project omvatte drie fasen: de bouw van 156 vakantiewoningen, centrumvoorzieningen (receptie, restaurant, zwembad), en grotere vakantiewoningen voor groepen. Naast vergunningaanvragen verzorgde Weltevreden B.V. o.a. een stikstoftoets en een m.e.r.-beoordeling. Samenwerkingen met partijen zoals AMOS, ADC ArcheoProjecten, en Arthic leverden cruciale onderzoeken op. Op 17 september 2024 keurde de gemeenteraad de laatste fase goed.

LOGISTIEK CENTRUM SOESTERBERG (LCS) – Combinatie Defensie en Rhenus Contract Logistics

LOGISTIEK CENTRUM SOESTERBERG (LCS) – Combinatie Defensie en Rhenus Contract Logistics

Weltevreden B.V. coördineerde en begeleidde in opdracht van Volantess B.V. de ruimtelijke plannen voor een nieuw logistiek centrum voor Defensie in Soesterberg. Dit omvatte het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing, overleg met diverse betrokken partijen, en het verzorgen van het participatietraject. Het proces leidde tot de verlening van de benodigde omgevingsvergunningen. Het logistiek centrum, strategisch gelegen aan het Zeisterspoor, zal dienen als opslag- en distributiepunt en maakt deel uit van een moderniseringsprogramma van het Ministerie van Defensie. Een informatiebijeenkomst werd georganiseerd om belanghebbenden te informeren en betrokken te laten zijn bij de plannen.

Participatie- en informatieavond Kruislaan te Amsterdam

Participatie- en informatieavond Kruislaan te Amsterdam

Weltevreden B.V. heeft in opdracht van de initiatiefnemer van het toekomstig Safehouse, en in samenwerking met de gemeente Amsterdam, een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden van de Kruislaan 241 te Amsterdam. Het doel was om de plannen voor de herbestemming van het pand te presenteren, waarbij de bestaande appartementen worden vervangen door een Safehouse voor zes bewoners. Hoewel de functie van het pand (wonen) ongewijzigd blijft, werd de buurt actief betrokken om draagvlak te creëren en de kwaliteit van het project te verbeteren. Weltevreden B.V. bereidde de participatie voor, voerde deze uit, en verzorgde de notulen en verslaglegging. Aan de bijeenkomst namen 46 omwonenden en een afgevaardigde van de gemeente Amsterdam deel.