Op verzoek en in opdracht van Volantess B.V., gedelegeerd projectontwikkelaar voor het Ministerie van Defensie en Rhenus Logistics, heeft het team van Weltevreden B.V., als adviseur in omgevingsrecht, de ruimtelijke plannen voor een nieuw logistiek centrum voor Defensie in Soesterberg gecoördineerd en begeleid. Weltevreden B.V. was verantwoordelijk voor het gehele ruimtelijke proces, waaronder het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing en het voeren van intensief overleg met de gemeente Soest, architect DENC, het Ministerie van Defensie en Volantess B.V. Daarnaast verzorgde Weltevreden B.V. het participatietraject, waarbij belanghebbenden de gelegenheid kregen om hun mening te uiten. Dit uitgebreide proces resulteerde in de verlening van twee omgevingsvergunningen voor de realisatie van het logistiek centrum Soesterberg (LCS).
Het toekomstig logistiek centrum, gelegen aan het Zeisterspoor ten noordoosten van Soesterberg, beslaat een totaaloppervlakte van 38.053 m² en is strategisch gepositioneerd om een efficiënte toegang te waarborgen zonder tussenkomst van derden. Het plangebied, met een totale oppervlakte van 564.495 m², ligt nabij andere defensieterreinen en natuurgebieden, waaronder de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Het centrum zal dienen als opslag- en distributiepunt binnen een moderniseringsprogramma van het Ministerie van Defensie, gericht op verduurzaming en centralisatie van de logistieke infrastructuur.
Ten behoeve van de participatie heeft Weltevreden B.V., in samenwerking met het Ministerie van Defensie, Volantess en Rhenus Warehousing Solutions Soesterberg B.V., op 23 april 2024 een informatiebijeenkomst georganiseerd op Kamp Soesterberg. Belanghebbenden werden uitgenodigd via zowel digitale als fysieke uitnodigingen. De bijeenkomst bood gelegenheid voor een centrale presentatie en open dialoog, waarbij vragen en ideeën over de voorgestelde plannen werden uitgewisseld.
Op 16 juli 2024 heeft de gemeente Soest besloten een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een logistiek centrum via de officiële bekendmaking Verleende omgevingsvergunning, Hoek Zuiderweg – Het Zeisterspoor Soesterberg, bouwen van een logistiek centrum Voor de realisatie van het logistiek centrum Soesterberg (LCS) is tevens een omgevingsvergunning afgeven voor de verwijdering van een viertal gebouwen aangaande Melding voor het mobiel breken van bouw- en sloopafval aan Het Zeisterspoor te Soesterberg
Omgevingswet
De voorgenomen ontwikkelingen van het logistieke centrum in Soesterberg hebben rekening moeten houden met de invoering van de omgevingswet op 1 januari 2024. Hier zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd ten opzichte van het traditionele bestemmingsplan. Enkele belangrijke wijzigingen zijn:
- Integrale benadering: De Omgevingswet streeft naar een integrale benadering van de fysieke leefomgeving. Dit betekent dat niet alleen het bestemmingsplan, maar ook andere instrumenten en belangen worden meegenomen, zoals natuur, water, milieu, erfgoed, en gezondheid.
- Omgevingsplan: Het bestemmingsplan wordt vervangen door het omgevingsplan. Het omgevingsplan regelt alle regels voor de fysieke leefomgeving binnen een gemeente. Dit omgevingsplan is breder dan het traditionele bestemmingsplan en omvat onder andere regels over bouwen, milieu, water, erfgoed, en ruimtelijke kwaliteit.
- Flexibiliteit: Het omgevingsplan biedt meer flexibiliteit dan het traditionele bestemmingsplan. Er kunnen bijvoorbeeld meer algemene regels worden opgenomen die ruimte bieden voor afwijkingen en maatwerk per situatie.
- Participatie: De Omgevingswet legt een grotere nadruk op participatie van belanghebbenden bij het opstellen van het omgevingsplan. Gemeenten zijn verplicht om burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties te betrekken bij de totstandkoming van het plan.
- Digitalisering: Het omgevingsplan en de procedures worden gedigitaliseerd. Dit betekent dat het plan digitaal raadpleegbaar is en dat procedures online kunnen worden doorlopen. Dit moet de toegankelijkheid en transparantie vergroten.
- Overgangsrecht: Bestaande bestemmingsplannen worden onder de Omgevingswet omgezet in een omgevingsplan. Gemeenten krijgen hier een overgangsperiode voor.
Kortom, de Omgevingswet introduceert een meer integrale benadering van de fysieke leefomgeving, waarbij het omgevingsplan een breder instrument is dan het traditionele bestemmingsplan. Dit biedt meer flexibiliteit, vereist participatie van belanghebbenden en wordt ondersteund door digitalisering.
Nieuws & Projecten
Participatie en informatieavond kruislaan te Amsterdam
Weltevreden B.V. heeft in opdracht van de initiatiefnemer van het toekomstig Safehouse, en in samenwerking met de gemeente Amsterdam, een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden van de Kruislaan 241 te Amsterdam. Het doel was om de plannen voor de herbestemming van het pand te presenteren, waarbij de bestaande appartementen worden vervangen door een Safehouse voor zes bewoners. Hoewel de functie van het pand (wonen) ongewijzigd blijft, werd de buurt actief betrokken om draagvlak te creëren en de kwaliteit van het project te verbeteren. Weltevreden B.V. bereidde de participatie voor, voerde deze uit, en verzorgde de notulen en verslaglegging. Aan de bijeenkomst namen 46 omwonenden en een afgevaardigde van de gemeente Amsterdam deel.
Het Wakkere End – Voormalig Pieter Baan Centrum Utrecht
Het voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht wordt herontwikkeld tot Het Wakkere End, een multifunctioneel gebied voor wonen, werken, horeca en recreatie. Vincent Bothof van Weltevreden coördineert het project, geïnitieerd door Loostad Vastgoedontwikkeling, met behoud van historische elementen en nieuwe woningen in samenwerking met Cazas Wonen. Er komt ook ruimte voor start-ups, scale-ups en creatieve ondernemers.
Parkeerdrukmeting sloop-nieuwbouw bedrijventerrein Zeist
De adviseurs van Weltevreden hebben een parkeerdrukmeting uitgevoerd ten behoeve van een voorgenomen ontwikkeling aan de Leeuweriklaan 20 in Zeist. De initiatiefnemer beoogt de huidige...