1. Nieuws
  2. Weltevreden South England 2022: Portsmouth & Brighton
Afgelopen april 2022 is het dan toch zo ver gekomen, de studiereis die gepland stond voor het najaar 2021 en uitgesteld werd vanwege de coronapandemie, heeft alsnog plaatsgevonden.

In de afgelopen jaren zijn we in het Franse Lille (Rijssel) geweest, maar ook Nederlandse wonders als Almere en Leidsche Rijn [als gevolg van corona] konden ons verwelkomen! Voor dit jaar konden we ons verheugen op een reis over (of toch onder?) het Kanaal. Hierbij stonden twee steden in het bijzonder op de planning: Brighton en Portsmouth, waarbij werd overnacht in Worthing (een borough).

Brighton als één van de bekendste en grootste badplaatsen van het Verenigd Koninkrijk. Worthing: Sinds 1890 is hier slechts de boroughstatus aan toegekend, ondanks dat het al 110.000 inwoners. Geen city dus. Maar wel geografisch perfect gelegen voor onze studiereis! En Portsmouth: de belangrijkste zuidelijke marinehaven en een van de thuishavens van de Royal Navy.

Dit heeft ons geïntrigeerd om met het team van Weltevreden de steden en omgeving van de graafschappen East Sussex, West Sussex en Hampshire uitgebreid te bezoeken. De rondleidingen, gesprekken met de gemeentelijke stadsontwikkeling en lokale verhalen van de contacten die we hebben opgedaan hebben ons zeer vermaakt en geïnspireerd.

Heenreis en Brighton

In de vroege ochtend zijn we met onze collega’s verzameld op kantoor voor een kop koffie om vervolgens te vertrekken met elektrisch vervoer van We Drive Solar richting de Eurotunnel in Coquelles. Met de ‘Chunnel’ brengt de autotrein je in 35 minuten naar de andere kant van het Kanaal. Eenmaal aangekomen in Folkestone Engeland zijn we doorgereden naar het plaatsje Rye om hier te genieten van het in Engeland populaire gerecht: fish en chips.

Boulevard van Brighton

Na deze heerlijke lokale versnapering heeft onze reis zich vervolgd direct naar bestemming Brighton, een van de bekendste en grootste badplaatsen van het Verenigd Koninkrijk. Wij werden opgewacht door de stadsgids voor onze 2,5 uur durende stadstour, startend aan de kust bij de bekende Pier uit 1899 van Brighton met verhalen over de vissershuisjes, de uitkijktoren i360, kunstwerk The Donut, Marlborough huis, de vele steegjes die Brighton rijk is, een paar van de speciale B&B’s in de Black Lion Lane, al de juweliers enzovoorts, enzovoorts en te eindigen bij the Royal Pavilion, met zijn Arabische, Chinese, hindoeïstische en gotische invloeden die een exotische en sprookjesachtige indruk uitstralen. Om vervolgens in één van de oudste cafés van Brighton, The Colonnade Bar naast The Royal Theatre aan het park af te sluiten.

Royal Pavilion Brighton, karakteristiek paleis in Aziatische stijl voor koning George IV, met gerestaureerde kamers

Worting

In de avond hebben wij onze reis voortgezet naar Worthing om ons al daar terug te trekken in ons hotel aan het stadspark Steyne Gardens voorzien van de Triton Fountain. Dit is één van de stadsparken met een terugliggende eigenschap. Het doel hiervan is om vanuit het open kustgebied een verbinding te maken met de stad. Het contrast van groen tussen de huizenblokken met een open uitzicht naar zee werkt rustgevend en biedt ruimte voor ontspanning en sport. Naast de traditionele Worthing Pier, de prachtig gesitueerde gezinswoningen direct aan de kust en de vissersbootjes op het strand is het Bayside Social gebouw nabij het Splashpoint Leisure Centre een opvallende moderne verschijning in zoveel klassieke zuidkust bebouwing.

Uitzicht vanuit ons hotel op het typische park


De kleurrijke zuidzeekustbebouwing

Portsmounth

Portsmounth een stad met ruim 215.000 inwoners, bekend om als één van de thuishavens van de Royal Navy. Tijdens ons bezoek lagen zowel de HMS Queen Elizabeth en HMS Prince of Wales in de marinehaven. Echter begon ons bezoek aan Portsmounth bij Portsmouth Fishbourne veerdienst die het Eiland van Wight verbindt met Engeland. Vanaf hier begon onze dag vullende tour langs het oude stadsgedeelte voorzien tal van leuke restaurants en winkeltje, het nieuwe Gunwharf Quays boulevard en entree aan Spinnaker Tower, het park, de kunst (round tower), bezoek aan oude uitzicht The point, een bezoek aan het publieke deel van de marinehaven, om uiteindelijk af te sluiten in lokaal druk bezochte The Bridge Tavern.

Herontwikkeld havengebied Portsmouth

Countryside: kasteelbezoek en terugreis
Op onze laatste dag van onze studiereis hebben we de countryside en de oude geschiedenis van Engeland aangedaan. Dit combineerde zich met een zeer fraaie reis door het traditionele landschap van Engeland. Kenmerkend waren de kronkelweggetjes, het heuvellandschap en bijhorende hagen en heggen, om uit te komen bij het (deels vervallen) kasteel Bodiam Castle, in 1385 gebouwd door Edward Dalyngrigge.

Bodiam Castle

Ander nieuws