Loosdrechtse Buitenplaats De Negen Linden voorzien van nieuwe toekomst

Loosdrechtse Buitenplaats De Negen Linden voorzien van nieuwe toekomst

met Geen reacties

Het besloten gelegen landgoed De Negen Linden in Loosdrecht valt binnen de Natuurschoonwet (NSW). Twaalf hectaren bos, weilanden, water en een monumentale parktuin. Er is een schaapskooi, twee wasplaatsen en een solarium, een tennisbaan en zelfs een hertenkamp. De historische 18e-eeuwse fontein in de vijver achter het landhuis geeft een beeld van historie en weelderigheid.

Echter is dit een landgoed dat in 2010 compleet nieuw is opgebouwd. De afgebrande villa van Anton Dreesmann is vervangen door een statige vrijstaande villa in rijke, historiserende stijl met sfeer en grandeur van een oud landgoed, maar voorzien van alle eigentijdse gemakken.

Na de herbouw is het jarenlang als woonhuis in prive-gebruik geweest. De nieuwe bestemming is als (zorg)appartementen en wordt geƫxploiteerd door dezelfde zorgverlener als de tegenoverliggende Villa Eikenrode

Weltevreden heeft de ruimtelijke procedure voor de transformatie van woonhuis op een buitenplaats naar zorgwoningen onderbouwd. Het landgoed valt behalve binnen de NSW, ook in de nabijheid van Natura2000-gebied. Deze is in twee procedures gedaan: het hoofdgebouw en het koetshuis, waarbij in totaal 15 suites voor senioren worden gerealiseerd. Een belangrijk aspect was het parkeren, dat niet binnen de invloedszone van Natura2000 mocht bevinden.

Dit werd gevraagd in het toekomstig planologisch beleid van de Provincie. In de aankomende nieuwe Omgevingsverordening van de provincie stonden voorbehouden voor de bescherming van het landschap. Op basis daarvan is ervoor gekozen de parkeerplaatsen binnen het bestaande verharde terrein te realiseren. Met deze aanpassing vervalt de noodzaak om de verhouding tussen parkeerplaatsen en natuur nader te verantwoorden omdat de landschappelijke en natuursituatie identiek zal blijven aan de reeds bestaande situatie. Door binnen deze procedure duidelijk te coƶrdineren tussen opdrachtgever, ontwerpbureau, gemeente en haar adviseurs, is het gelukt om aan alle eisen te voldoen en hier een vergunning zonder verlenging van de termijn te verkrijgen.

De bouwwerkzaamheden voor het realiseren van 15 zorgsuites zijn inmiddels van start gegaan.