1. Nieuws
  2. Verslag studiedag 2020 met bestemming… Almere!

Op vrijdag 28 augustus 2020 heeft Weltevreden weer een studiedag op locatie gehad. Dit jaar viel die eer toe aan Almere. Almere is in de tweede helft van de twintigste eeuw opgezet als de tweede stad van de IJsselmeerpolders. De eerste woningen werden opgeleverd in 1976 in wat nu Almere-Haven is. Inmiddels is Almere de Lelystad, de provinciale hoofdstad van Flevoland met ruim 79.000 inwoners (2020), in inwonertal ver voorbijgestreefd. Na 25 jaar, in 2001, had Almere al 150.000 inwoners. Anno 2020 is zij qua inwonertal reeds de achtste gemeente van het land. In de komende jaren zal de stad aan haar bouwhonger kunnen voldoen en kunnen groeien tot een aantal van 350.000 inwoners. Al met al een stad van formaat met grootse plannen en een korte maar krachtige stedenbouwkundige verleden dat vraagt om onderzocht te worden.

De dag begon in het hart van Almere-Stad: hier stonden vier stalen rossen klaar zodat we wel tevreden de gehele dag groen en sportief op pad konden. We vertrokken naar de Noorderplassen, langs het wijkcentrum The Golden Mile, een van de nieuwste wijken aan de noordzijde van Almere. Deze wijken zijn een stedenbouwkundige vinding van Riek Bakker geweest, om een andere demografie naar Almere te trekken. Tevens is dit de wijk waar Weltevreden voor het project PEAK Noorderplassen de natuurvergunning heeft geregeld. Deze wijk is opgedeeld in meerdere delen, met allerlei ‘wilde’ stedenbouwkundige opzetten, zelfbouwkavels en architecturale hoogstandjes, die het bekijken waard zijn.

Een van de architecturele uitspanningen in Almere Noorderplassen

Aangekomen bij de Noorderplassen, specifiek bij de Atelierwoning Polderblik, paradepaardje van Teun Koolhaas stond de koffie klaar en was een lezing ingepland met een van de peetvaders van Almere, Brans Stassen. Hij vertelde vol passie over het verleden en het heden van Almere, over de uitdagingen en de successen. Hoogtepunten waren onder andere de uitdagingen met de waterwegen, met name kwel, in Almere Haven, de opzet van bloemkoolwijken en het netwerkstructuur van Almere-Stad waar een afwijkende methodiek is uitgerold en al dan niet geheel naar tevredenheid heeft gefunctioneerd, en de wens voor het opzetten van een toegankelijk O.V. systeem waarbij voor elk huis op 400 meter een busverbinding beschikbaar was.

De dreigende luchten vanuit Polderblik voorspelden een flinke regenplens…

College van geestelijk vader van Almere Brans Stassen

Na het opdoen van al deze kennis, vervolgden wij de route per fiets door de groene corridors van Almere vanuit de noordpunt naar Almere-Haven in het zuiden om het met eigen ogen te aanschouwen. Onderweg tijdens deze ontdekkingstocht hebben wij een blik geworpen op het eerste gemeentelijke monument van Almere en de eerste kerk van Almere. Met een volle buik vervolgden wij de studiedag met een bezoek aan de begraafplaats in Almere Haven ontworpen door ingenieur Christian Zalm en het bibliotheekgebouw waar de die week geopende fototentoonstelling Almere Boven werd aangeboden.

Na al dit intellectueel, stedenbouwkundig, verkeerskundig en architectonisch vermaak was het tijd om onze weg terug te vinden naar Almere-Stad om de fietsen te retourneren. Fietsend door de een plotselinge slagregen en langs het Floriadeterrein in aanbouw, die in 2022 gaat plaatsvinden. Daarna moet het gebied getransformeerd worden naar de nieuwste woonwijk; de bouwhonger van Almere stopt immers nooit.

Impressie van Floriade-terrein 2022

Compleet doorweekt van de eerder aangekondigde plensbui was het de hoogste tijd om op te drogen en de lessen te evalueren onder het genot van een biertje van de zelf te bedienen biertap bij de Bierfabriek.

Ander nieuws