1. Nieuws
  2. Welstand en Amsterdamse balkons

Voor de uitbreiding van een bestaand herenhuis om de hoek van het Museumplein te Amsterdam heeft Weltevreden B.V. voor het realiseren van balkons en een dakterras aan de achterzijde de eigenaar van de Van Baerlestraat 76 geadviseerd. De belangrijkste beperking met betrekking tot de balkons in de Concertgebouwbuurt is de welstandsnota.

Deze nota, De Schoonheid van Amsterdam uit 2016, beschrijft per blok welke stijl gebruikt moet worden. Omdat voor dit gebied het blok is gecategoriseerd als ‘bijzonder’, is de toetsing van de aard ‘zorgvuldig’. Dit houdt in dat er een zware toetsing moet plaatsvinden ter behoud van karakteristieke gevels, binnen de Standaardtoets Veel Voorkomende Bouwwerken.

(tekst gaat door onder afbeelding)

Het gaat bij dit initiatief om het bouwen van balkons met daar onder op het dak van de begane grond (detailhandel) een volledig dakterras. Hierbij is tevens sprake van verbeterde lichttoetreding voor de bewoners. De balkons zullen worden gerealiseerd boven bestaande bebouwing, waardoor er geen stukken binnentuin een balkon boven zich zullen krijgen. Met betrekking tot het dakterras is omschreven dat dit niet zichtbaar mag zijn vanaf straatniveau. Uit het onderzoek van onze adviseurs is gebleken dat binnen dit blok geen dakterras op de bebouwing aan de binnenzijde van het blok is gerealiseerd. Het is daarmee trendsettend, en eerste ontwikkeling bovenop het niveau van de begane grond. Wel zijn op meerdere plaatsen dakterrassen bovenop de hoofdgebouwen gerealiseerd.

Als gevolg van ons advies heeft de initiatiefnemer besloten ons ook in te schakelen voor de noodzakelijke ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van deze uitbreiding en verfraaiing conform de scherpe welstandsnormen.

Ander nieuws