1. Nieuws
  2. Tiny House: volledig zelfvoorzienend wonen

In de afgelopen maanden zijn er in tal van gemeenten initiatieven rond Tiny Houses gestart. In dit vierde artikel in een serie over Tiny Houses bespreken we de voorwaarden voor compleet zelfvoorzienend te wonen. Het eerste deel, Tiny Houses: kleine woningen, grote veranderingen in deze serie is op 19 september 2017 verschenen, het tweede deel, Wat is nu eigenlijk een Tiny House? op 29 september. Het derde deel, Tiny House, wie woont daar in verscheen op 9 november.

Binnen de trend van kleiner wonen die de Tiny House-beweging vertegenwoordigt, hoort ook een kritische noot gekraakt te worden. Volledig zelfvoorzienend wonen in een Tiny House, hoe klein ook, is heden ten dage ‘eigenlijk’ helaas nog niet mogelijk. We gebruiken hierbij het woord ‘eigenlijk’, omdat het wel kan. In deze aflevering willen we toelichten welke kunstgrepen moeten worden toegepast voor bijna volledig zelfvoorzienend wonen.

We zullen stilstaan bij het water(her)gebruik en riolering, de elektronisch voorzieningen, de verwarming van de leefruimte en het (hergebruik van het) afval.

Water: alles opvangen en herhergebruik
Om in nat, koud, kikkerland Nederland van voldoende water te zijn voorzien voor het dagelijkse verbruik voor water, dient toch elke mogelijke druppel regen te worden opgevangen. Daarnaast dient door gebruik te maken van filtratie in de installatie, het waterverbruik teruggebracht te worden. Door water vele keren te gebruiken, bijvoorbeeld voor douchen en de wasmachine. Water kan door het toepassen van ionisatie en koolstoffilters wonderbaarlijk schoon worden.

Riolering
Ontlasting in de vorm van fecaliën kunnen volledig gecomposteerd worden via een composteertoilet in het Tiny House. Zo kan de kringloop van voedsel naar bodemverrijker compleet gemaakt worden. Het vocht kan via de installatie afgevoerd worden, waardoor het composteren nog sneller gaat.

Elektra
Voor de zelfvoorzienende voorzieningen in de vorm van elektra is ongeveer 12 tot 14 m² aan zonnepanelen met huidige gemiddeld rendement van 22% van de zonnekracht noodzakelijk. Dit is groter dan de dakoppervlakte van de meeste Tiny Houses. De kunstgreep die hier toegepast moet worden, is een set zonnepanelen die in een constructie op de grond neergezet kunnen worden. Voor de nacht en dagen waarop de zon verscholen zit achter de wolken is het noodzakelijk dat er accu’s zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van het dagelijks gebruik per situatie, welke apparatuur gebruikt worden, wat noodzakelijk wordt geacht. In onze optiek zou je minimaal moeten denken aan 300 Ah aan opslag. Dat is ongeveer vergelijkbaar met drie grote autoaccu’s.

Verwarming en Koken
Door gebruik te maken van de laatste standaarden en innovatieve oplossingen op het gebied van isolatie en natuurlijk zonnekracht in de vorm van warmte dat door glas naar binnen komt, is het mogelijk om het Tiny House zonder te grote moeite warm te houden. Om volledig circulair te blijven, zou kunnen overwogen worden om daarnaast de woning te voorzien van een houtkachel, waar tegelijk ook op gekookt kan worden. Een andere oplossing voor het koken is keramisch of op inductie te koken.

Internet
Zonder er lacherig over te doen; internet is in de huidige maatschappij eigenlijk ook één van de levensbehoeften, alleen al als je ziet hoeveel diensten van de verschillende overheden sec op het internet worden aangeboden. Dit valt natuurlijk niet onder zelfvoorzienend, want het is nogal lastig een eigen internetprovider op te zetten. Maar er hangt internet overal tussen ons in, in de vorm van een invisible series of tubes (Wikipedia) via het 3G, 4G of toekomstig 5G netwerk. Via SIM-kaartmodems (MiFi) kan hiermee ook makkelijk een WiFi opgezet worden.

Zijn we iets vergeten in het zelfvoorzienend wonen? Laat het ons weten, dan zoeken we daar samen met u de beste oplossing voor!

Heeft dit u aan het denken gezet over de definities of de doelgroep voor een Tiny House en wilt nader advies en inzicht in speelveld van regelgeving, besluiten, initiatieven en toekomstige wetgeving? Neem dan contact op met de adviseurs van Weltevreden B.V.

Lees ook de andere delen in het Tiny Houses-dossier van Weltevreden

Foto: New Frontier Tiny House, Tennessee, USA en kaart Mijdrecht. Bewerking: Weltevreden B.V.

Ander nieuws