1. Nieuws
  2. Tiny House: wie woont daar in?

In de afgelopen maanden zijn er in tal van gemeenten initiatieven rond Tiny Houses gestart. In dit derde artikel in een serie over Tiny Houses bespreken we wat de initiatiefnemers beweegt om in een Tiny House te gaan leven. Het eerste deel, Tiny Houses: kleine woningen, grote veranderingen in deze serie is op 19 september 2017 verschenen, het tweede deel, Wat is nu eigenlijk een Tiny House? op 29 september.

In het derde deel hebben we gesprekken met bewoners of toekomstige bewoners en bouwers van Tiny Houses gehad. Al snel werd ons duidelijk dat er veel verborgen kosten zitten aan het wonen in een Tiny House. Kosten voor een standplaats, bijvoorbeeld, op campingterreinen of bij een boerderij, of simpelweg het pachten van de grond. Deze kosten zijn voorspelbaar en niet anders dan de huur. Voordat er ergens kan worden gewoond zijn er ook nog kosten voor vervoer, omdat een Tiny House van enige grootte niet in alle gevallen zomaar de weg op kan. Er volgen ook kosten voor vervoer gedurende het wonen, omdat de plaats meer afgelegen gesitueerd is. Kosten voor aanvullende vergunningen en vastrecht, bijvoorbeeld voor aansluitingen op (grond)water, moeten niet vergeten worden.

In ruil daarvoor krijgt een bewoner enorm veel vrijheid. Want dat is wat de Tiny House-bewoner kenmerkt. Het onderscheid tussen klein wonen en in vrijheid wonen is door de STEC groep nader gedefinieerd (pdf). Het klein wonen, ook wel Micro-wonen genoemd, wordt bepaald door het leven in een (hoog)stedelijke omgeving, met een woonoppervlakte van minder dan 40 m², waarbij er veelal gebruik wordt gemaakt van gedeelde voorzieningen. Hierbij gaat het om een verschuiving van wens naar noodzaak, omdat er simpelweg geen woonruimte met een groter woonoppervlak beschikbaar is.

Dat sluit niet aan bij de typificatie van Tiny House-bewoners. Die kenmerkt zich tevens door klein wonen, eventuuel met zelfbouw, maar een andere motivatie. De hoofdreden voor klein wonen is daar financiële vrijheid en zo duurzaam mogelijk leven. De locatie is minder van belang. De krapte op de woningmarkt zal zeker een rol spelen, maar dit is, door de aanvullende wensen, niet de noodzaak; er is een intrinsieke motivatie om te kiezen voor een Tiny House.

“Tiny House-bewoners willen duurzaam en dicht bij de natuur leven, met zo min mogelijk spullen. Ook bij Micro-wonen speelt ontspullen een rol, maar daar komt het op de tweede plek, ná de financiële afweging.” aldus de eerste (legale) bewoner van een Tiny House, Marjolein Jonker.

Heeft dit u aan het denken gezet over de definities of de doelgroep voor een Tiny House en wilt nader advies en inzicht in speelveld van regelgeving, besluiten, initiatieven en toekomstige wetgeving? Neem dan contact op met de adviseurs van Weltevreden B.V.

Foto: Wikkelhuis, Amsterdam en kaart Mijdrecht. Bewerking: Weltevreden B.V.

Ander nieuws