1. Nieuws
  2. Studiedag in Leidsche Rijn

Op zaterdag 14 oktober heeft Weltevreden een studiedag op locatie gehad. De locatie was deze keer de Vinex-wijk Leidsche Rijn. Dit is het nieuwste stadsdeel van Utrecht en is verantwoordelijk voor de gestage groei van de inwonersaantallen van Utrecht. Gezamenlijk met Vleuten en de Meern is dit gebied over een aantal jaar goed voor bijna 100.000 inwoners van Utrecht (op een geschat totaal in 2025 van 380.000 inwoners).

Na het ophalen van een hele pluk OV-fietsen, wat voor de rest van de dag het vervoersmiddel was, begon onze studiedag bij de Informatiecentrum Leidsche Rijn, waar we bij de grote maquette (5 bij 5 meter) de stedenbouwkundige oorsprong van alle ideeën hebben uitgelegd gekregen, door Jan Maarten Dalmeijer.

Per fiets is vervolgens in gezwinde spoed langs enkele hoogtepunten van Leidsche Rijn gegaan. O.a. is de bouwput van het toekomstig Leidsche Rijn Centrum bezocht. Vanaf de Grauwaartsingel hadden we zicht op de brede winkelstraat die binnenkort de Parijsboulevard wordt en alle toekomstige ontwikkelingen in dat compacte nieuwe tweede centrum van Utrecht. Via Park de Hoge Weide, met haar drie bulten, is vervolgens over de Groenedijk langs historiserende bouw gefietst; hierbij als sprekend voorbeeld het notariaatshuis op nummer 57. Via Hoge Woerd is het Castellum Hoge Woerd bezocht, met een korte toelichting op de Romeinse handelsboot die daar recent is teruggebracht en tentoongesteld, na de vonst in 2015.

Langs het Lint hebben we de opbouw van de omliggende wijken besproken, de ontsluitingen en het uitgebreid over de functie van dit Lint als recreatie- en sportroute gehad voor de inwoners. Via een ingang in de stenen Parkpergola (van 8 meter hoog), zijn we richting de Vlinderhof, ontworpen door Piet Oudoff, gereden. Alhoewel al in herfstkleuren getooid, is erg duidelijk zichtbaar wat met dit onderdeel van het Maximápark de bedoeling is. Een zeer beschutte plaats met ruimte voor cultuur, kunst en rust. Meer beelden van de Vlinderhof zijn hier te vinden.

Na een bezoek aan Vleuterweide en de Zingende Toren, een carillon van glas, hebben we vervolgens onder genot van een hyperlokaal biertje van de Maximus Brouwerij een plezant einde aan de dag gebreid. Gezamenlijk hebben we bijna 50 kilometer per fiets afgelegd door Leidsche Rijn.

Ander nieuws