1. Nieuws
  2. Herontwikkeling Tivoli/Oudegracht 245

Een kloppend hart voor een levende en levendige zuidelijke binnenstad. Dat heeft Utrecht voor ogen met de herontwikkeling van het complex van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen waarin vroeger Tivoli gevestigd was.

Deze doelen heeft Weltevreden voor dit project in samenwerking met Kubiek Ruimtelijke Plannen, Elma Stedenbouw en een investeerder/ontwikkelaar ter hand genomen en met een marktconsultatie van de gemeente Utrecht een invulling bedacht voor de diverse gebouwen die samen het perceel Oudegracht 245 te Utrecht vormen.

Het complex ligt centraal op de grens van het Museumkwartier en het Domkwartier. De locatie ligt strategisch tussen twee NS-stations. Om de relatie met het zuidelijker gelegen station Vaartsche Rijn te verbeteren, kan een watertaxi op een aantrekkelijke manier bezoekers naar het complex brengen. Door nieuwe functies te relateren aan deze twee kwartieren, kan het complex de identiteit van beide kwartieren verder versterken. Met een diversiteit aan functies geeft het complex in de toekomst nieuwe betekenis aan deze locatie. Dat voor het winkelend publiek, de dagtoeristen én voor de bewoners van de omringende buurten.

Om het complex als geheel te ontwikkelen en zo een duurzame nieuwe toekomst te geven, is een gedegen financiering onontbeerlijk. Een pijler van deze duurzame financiering is de samenhang tussen de verschillende onderdelen van het complex. De verschillende onderdelen hoeven niet tegelijk ontwikkeld te worden en ieder gedeelte van het complex kan hierin zijn eigen dynamiek volgen.

De gebouwen van het complex hebbben een monumentale status en dit zal na de herontwikkeling ook beter tot uiting komen. Niet enkel doordat de toegankelijkheid wordt verbeterd en ruimte weer semi-publiek wordt gemaakt, maar ook in elementen die verborgen zijn gebleven door de huidige inrichting en toepassing.

Een concrete invulling van de diverse functies in het pand is eveneens over nagedacht, maar heeft in de huidige status van de herontwikkeling nog een vertrouwelijk karakter.

Foto's: Rex den Heijer, Kubiek (bewerking Weltevreden)

Dit project is een samenwerking van Weltevreden, Kubiek, Elma Stedenbouw en een investeerder/ontwikkelaar en heeft in een kleine drie weken geleid tot een resultaat waar alle betrokken partijen trots op kunnen zijn.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Ander nieuws